FORSIDE,  HOVEDRETTER,  OPSKRIFTER

IRAKISK DOLMA

Jeg har langt om længe, fået opskriften på irakisk dolma fra min mor. Den her dolma er fuld af smag og syrlighed – det smager bare fantastisk.
Det kræver tid at sammensætte, men det er tiden værd. Hvis du er til dolma, så skal du helt sikkert give den en chance – irakere er nemlig ret kendte for deres dolma.

GRØNTSAGERNE

4 – 6 personer

  • 4 kartofler
  • 4 baby zucchini
  • 5 løg
  • 3 peberfrugt
  • 40-50 stk. vindrueblade
FYLDET
  • 400 g grødris
  • 500 g hakket oksekød
  • 4 hvidløgsfede
  • Et stort bundt frisk dild
  • En håndfuld friske koriander
  • En håndfuld bredbladet persille
  • 3 løg
  • 1 tomat
  • 3 spsk granatæblesirup
  • 140 g tomatpuré
  • 2 spsk tamarind + 2 spsk kogende vand
  • Saft fra 1 citron
  • Indmaden fra de udhulede kartofler og zucchinier
  • Salt og peber
  • 3 spsk dolma-krydderier
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1/ tsk stødt kanel
  • 2 spsk olie
SAUCEN
  • 600 ml kogende vand
  • 70 g tomatpure
  • 2 spsk granatæblesirup
  • 1 spsk tamarind + 1 spsk kogende vand
  • Salt

Start med at tilberede din sauce.

Bland din tamarind med kogende vand og lad det opløse. Kom kogende vand, tomatpuré, granatæblesirup, tamarindblandingen og salt i en skål og bland det godt sammen.

Jeg bruger et specielt værktøj til at udhule mine grøntsager. Den minder lidt om en kernehusudstikker.

Start med at udhule kartoflerne og zucchinierne. Gem indmaden, da det skal du bruges i fyldet.

Skær toppen af din peberfrugt (kun halvvejs) og fjern kernerne. Slå dine løg på bordet, så de bliver bløde og snit dem fra toppen til enden. Fjern forsigtigt de første ca. 3-4 yderste skal af løget. Brug resten i fyldet.

Nu skal du i gang med at blande fyldet sammen.

Bland din tamarind med kogende vand og stil det til side.

Hak dild, persille og koriander fint og kom dem ned i en skål. Tilføj finthakket løg, finthakket hvidløg og finthakket tomat heri. Kom risen, kødet, granatæblesirup, tomatpuré, tamarindblanding, citronsaft, samt indmaden af dine udhulede kartofler og zucchini ned i skålen. Kom så krydderierne heri sammen med olien, og bland det godt sammen.

Nu skal du fylde i dine udhulede grøntsager, dog kun halvt op.

Kom ca. 2 tsk af din risfyld på midten af dit vindrueblad. Fold siderne af bladet hen mod midten, og rul det godt sammen, så du får dig en lille rulle der minder om en cigaret.

Kom 2-3 tsk risfyld i midten af dit løg og rul resten af løget rundt om sig selv.

Nu skal du stable dine grøntsager i en stor gryde. Start med at komme dine løg i bunden af din gryde, kom derefter grøntsagerne og så kommer du din vindrueblade på toppen.

Sæt en tallerken ovenpå dine grøntsager og kom låg på. Tænd for varmen under gryden på høj varme, og vent på at din dolma begynde udskiller væske. Når du kan dufte grøntsagerne, kommer du din sauce på og skruer ned til mellem-lav varme. Lad din dolma simre i 2 timer.

Lad din dolma hvile i 30 minutter før du vender gryden. Find et stort fad, som du skal servere din dolma i. Du kommer 2-3 stk arabisk brød på bunden af fadet. Kom fadet på toppen af din gryde uden låg, og vend den om.

Servér din dolma med noget agurk-yoghurt salat og brød til.

Velbekomme

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *