FORSIDE,  HOVEDRETTER,  OPSKRIFTER

TURSHANA – SVESKE- OG ABRIKOSGRYDERET

Kære barn har vist mange navne. Jeg er opvokset med, at denne ret bliver kaldt Turshana – i det irakiske køkken. I det iranske køkken, har denne ret navnet Khoresht aloo mosama, hvorimod den i det marokkanske køkken bliver kaldt for Lham bel barkouk. Fællesnævneren for denne ret er de tørrede svesker og abrikoser, som giver den en sød g syrlig smag på samme tid (hvilket jeg elsker i mad). Jeg laver min enten med kødstykker eller kylling og den smager lige så godt uanset hvad.

Hvis du er vegetar/veganer, smager den også pragtfuldt uden kød. Vi spiser den med persiske safranris og tahdig til, naturligvis.

KØDET
 • 500 g oksebov eller 500 g kyllingestykker (det er helt op til dig hvad du vil bruge her)
 • 3-4 laurbærblade
 • Et løg
 • 3 stk. kardemomme
 • Salt og peber
TURSHANA
 • 3 store løg
 • 1 ½ tsk stødt kanel
 • 1 ½ tsk stødt gurkemeje
 • ½ tsk stødt koriander
 • ½ tsk stødt spidskommen
 • 200 g tørrede svesker
 • 200 g tørrede abrikoser
 • 80 g smuttede mandler
 • 700 ml god oksefond eller grøntsagsfond
 • 2 spsk granatæblesirup kan erstattes med ½ citronsaft
 • 1 spsk sukker
 • 3-4 spsk olie til stegning
 • Salt & peber
SAFRANVAND
 • 1/4 tsk safran
 • 1/4 sukker
 • 4 spsk varmt vand

Start med at tilberede kødet. Fremgangsmåden er også gældende for kyllingestykker.

Kom rigeligt med koldt vand i en gryde, og tænd under den med høj varme, så den koger. Kom kødet og løget i gryden som du har skåret i fire dele. Kom laurbærbladene, kardemomme, salt og peber i gryden også. Der vil komme noget skum i vandet, som er hvidt – dette må du gerne fjerne med en ske og smide ud løbende. Når du har fjernet en del skum, kommer du låg på gryden og skruer ned for varmen til mellem-varme. Kødet er klart, når det er mørt.

Bland alle krydderierne til Turshana sammen undtagen salt. Kom krydderiblandingen på en lille pande, og rist krydderierne i ca. 2 min på mellem varme.

Kom 1 spsk olie på panden og steg så dine smuttede mandler, abrikoser og svesker sammen i ca. 5 minutter.

Nu skal du sammensætte din ret.

Hak dine løg fint og tilsæt dem i en gryde med 3 spsk olie. Det er vigtigt, at du lader dine løg stege under mellem-lav varme, så de bliver karamelliseret. Hemmeligheden bag denne her ret, er at det er et slow cooked meal – så være tålmodig og hyg omkring madlavningen.

Når dine løg er karamelliseret, tilsætter du kødet og krydderierne og bland det godt sammen. Kom derefter dine mandler, abrikoser og svesker og bland det godt samme. Tilsæt heri din fond, granatæblesirup og sukker.

Lad nu din ret koge og når den gør det, kommer du låget på og skruer ned til mellem-lav varme i ca. 40-50 minutter. Lad din ret simre så den bliver ret smagfuld. Smag til med salt og peber. Hæld til sidst din safranvand ovenpå og nyd retten varm.

Server din ret med safranris.

Velbekomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *